browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

“Jagers let op versleping Afrikaanse varkenspest !”

Posted by on 10/02/2014

Nu in Litouwen wilde zwijnen besmet bleken met de Afrikaanse varkenspest is de ongerustheid groot. Menselijke onvoorzichtigheid kan versleping van de ziekte naar de varkenshouderij en naar de rest van Europa in de hand werken. Litouwen is een populaire bestemming voor jagers die op grootwild schieten zodat Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche hen via PlattelandsTV vraagt om alle voorzorgen te nemen.

Vanthemsche, die van opleiding dierenarts is, vindt het belangrijk dat Europa ter beheersing van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest de radicale beslissing neemt om de everzwijnenpopulatie in de besmette regio in Litouwen te elimineren. “De komende weken zullen we zien of dat effectief beslist wordt en of dat vervolgens ook lukt.”

Het gevaar op verspreiding komt niet alleen van dieren maar ook van mensen. De Boerenbondvoorzitter herinnert aan de laatste epidemie van Afrikaanse varkenspest in Vlaanderen die in 1985 veroorzaakt werd door een burger die vleeswaren meebracht uit Spanje. In Litouwen is de ziekte aangetroffen bij twee everzwijnen zodat jagers een risicogroep voor verspreiding vormen. Vanthemsche rekent op het Voedselagentschap om de jagers in ons land goed te informeren en hen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid wanneer ze naar Litouwen reizen.

In dezelfde uitzending op Jacht&Visvangst TV, één van de vier kanalen op PlattelandsTV, uit Hendrik Vandamme zijn ergernis over de beslissing van Rusland om de grenzen te sluiten voor al het Europees varkensvlees. “Litouwen ligt aan de rand van Europa en leunt aan tegen Rusland, waar het probleem wellicht ontstaan is”, alludeert de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat op de talrijke uitbraken van Afrikaanse varkenspest binnen de Russische grenzen. Hij ziet het voor een stuk als een politiek machtsspel dat hier gespeeld wordt.

Vandamme herinnert er aan dat België en Nederland in het verleden nuchtere kalveren invoerden uit Litouwen om ze hier vet te mesten. “Dergelijke transporten moeten strikt opgevolgd worden. Ontsmetting en andere voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk”, drukt hij alle betrokkenen op het hart.

Bekijk de uitzending op kanaal 22 van Telenet of online via Jacht&Visvangst TV.

Bron : Vilt.be 07/02/2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Designed by Rebound Powered by Hunting.be