browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Oost-Vlaanderen keert het tij voor de bij met bloemen.

Posted by on 05/04/2013

Ook dit jaar ondersteunt Oost-Vlaanderen de bijen en de imkers. In tal van gemeenten kan u GRATIS een zakje bloemenzaad afhalen! Iedere jager zal ongetwijfeld wel een hoekje hebben waarop hij dit kwijt kan. Op die manier trek je niet alleen de bijen aan maar ook tal van andere insecten, …. broodnodig voor de fauna in uw revier.

Gewoon doen !

Hierbij het artikel van de VILT dd. 03/04/2013.

Burgers, gemeentebesturen, landbouwers en imkers in Oost-Vlaanderen kunnen dankzij de steun van het provinciebestuur hun steentje bijdragen aan het overleven van bijenpopulaties. Net zoals andere jaren worden er zakjes bloemenzaad uitgedeeld. Landbouwers die een perceelrand of hoekje inzaaien met bloemen worden hiervoor vergoed. Alle imkers ontvingen begin maart een inheemse bijenvriendelijke plant.

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar opnieuw de actie ‘Verbijsterende bijen’. Er worden weer zakjes met bloemenzaad uitgedeeld. Het mengsel bestaat uit 11 verschillende soorten die geschikt zijn voor het gebruik in de tuin en die een goed nectar- en stuifmeelgehalte hebben. Er kan ongeveer vijf vierkante meter tuin mee ingezaaid worden.

Voor de verdeling, tussen 2 en 15 april, doet de provincie een beroep op de Oost-Vlaamse steden en gemeenten. Het doel van de actie is de problematiek rond de sterfte van honingbijen en solitaire bijen onder de aandacht brengen en mensen er bewust van maken dat het inzaaien van bloemen en planten met een hoog nectar- en stuifmeelgehalte dit probleem kan aanpakken.

De actie richt zich specifiek naar vier doelgroepen: burgers, steden en gemeenten, land- en tuinbouwers en de Oost-Vlaamse imkers. Inwoners van Oost-Vlaanderen kunnen een zakje met bloemenzaad afhalen bij de deelnemende Oost-Vlaamse steden en gemeenten. Stads- en gemeentebesturen konden een zadenmengsel bekomen om een oppervlakte op het openbaar domein in te zaaien. Bij ieder ingezaaid perceel komt een infobord waarin ook een bijenhotel geïntegreerd is.

Land- en tuinbouwers worden niet vergeten. Zij krijgen een onkostenvergoeding voor de bijdrage die ze leveren door een perceelrand of hoekje in te zaaien met verschillende nectar- en stuifmeelrijke bloemen. De vierde en laatste actie is gericht op de Oost-Vlaamse imkers. Zij ontvingen begin maart gele kornoelje. Deze inheemse soort vormt met haar gele bloemen de ideale voedingsbron voor de eerste bijen en is daarnaast een streling voor het oog. Ieder lid van een imkervereniging kreeg minstens één plantje dat nog jaren zal blijven bloeien.

Meer info: www.oost-vlaanderen.be/bijen

bron VILT.be

03/04/2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Designed by Rebound Powered by Hunting.be